https://playdotjs.com/

İstanbul’daki liselerden rekor başvuru

İstanbul’daki liselerin marka, patent, faydalı model ve tasarım alanlarındaki başvuru sayıları 2022 yılında rekor bir artış gösterdi.

Eğitim Yayın: 11 Mart 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 11.03.2023 10:17:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
164 okunma
Google News

Destek Patent’in yaptığı değerlendirmeye göre, İstanbul’daki liselerin marka, patent, faydalı model ve tasarım alanlarındaki başvuru sayıları 2022 yılında rekor bir artış gösterdi. 2021 yılında tüm alanlarda toplam 171 başvuru yapılırken, 2022 yılında bu sayı %337 artış gösterek 747’ye ulaştı. 2022 yılında en çok başvuru marka alanında sırasıyla Küçükçekmece, Bağcılar ve Bakırköy ilçelerine bağlı liselerden yapıldı. En çok başvuru yapılan ikinci alan ise tasarım oldu. Bu alanda da en çok başvuruyu sırasıyla Bahçelievler, Büyükçekmece ve Çekmeköy ilçelerine bağlı liseler gerçekleştirdi.

 

Destek Patent, İstanbul’daki tüm liselerin son iki yılda TÜRKPATENT’e yaptıkları başvuru sayılarını değerlendirdi. Çarpıcı sonuca göre, son iki yılda İstanbul’daki liselerde patent, marka, faydalı model ve tasarım başvuru sayılarında %337 artış gerçekleşti. 2021 yılında toplam 171 başvuru yapılırken, geçtiğimiz yıl bu sayı rekor bir 747’ye ulaştı. 2021 yılında hiç başvurusu olmayan liselerin, bir yıl sonra başvuru yapmış ve hatta tescil almış olmaları dikkat çekti.

Liseli gençlerin odağında “marka” var

Liselerin geçtiğimiz yıl en çok tescil başvurusu yaptığı alan 366 ile marka oldu. Bu alanda başvuruların yarıdan çoğu tescil (142) almayı başardı. İkinci sırada tasarım başvuruları (264), üçüncü sırada faydalı model başvuruları (73), son olarak da patent tescil başvuruları geliyor. 2021 yılında bu alanda 31 ilçeye bağlı liselerden başvuru yapılırken 2022 yılında sayı 35 ilçeye yükselmiş. Patent alanında 10 başvuru ile liderliği alan İstanbul ilçesi Kadıköy oldu.

Liselerdeki marka başvurularında % 463’lük rekor artış

2021 ve 2022 yılları arasında % 463 rekor artış ise marka başvurularında yaşandı. 2021 yılında bu alanda 66 başvuru yapılırken, geçtiğimiz yıl bu sayı 36 ilçeden liselerin katılımıyla  366’ya ulaştı. Bu başvurulardan 142’si marka tescili almaya hak kazandı.

“Kemal Yamankaradeniz: Gençlerden beklentimiz büyük”

“Milli Eğitim Bakanlığı’nın fikri ve sınai mülkiyet hakları kapsamında yaptığı çalışmaların meyvelerini verdiğini görüyoruz” diyen Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz; “Fikrî ve sınai mülkiyet hakları ile ilgili ortaöğretim kurumlarında Bakanlığın da desteği ile oldukça sağlam kültür oluştu. Bu rakamlar, 2023 yılında önümüze koyduğumuz hedefe de kolaylıkla ulaşacağımızı gösteriyor. Sınai mülkiyet hakları kapsamında ilk adım mesleki liselerde atılmıştı. Ardından fen liseleri ve BİLSEM'ler de sürece dâhil edildi.  Sınai  mülkiyet farkındalığını yaygınlaştırmak amacıyla Destek Patent olarak hayata geçirdiğimiz “Fikrine Sahip Çık” projesi ile 2019 yılından bu yana Türkiye genelinde 14 ilde 14 bin kişiye eğitim verdik. Bunların büyük bir çoğunluğu liseli ve üniversitli gençler. Hedefimiz 100 bin kişiye ulaşmak. Genç mucitlerin ve girişimcilerin hedeflerine ulaşmalarına, fikirlerini ticarete dönüştürmelerine destek olmak; istihdam yaratmak, ülkemizi küresel boyutta daha güçlü hale getirmek, toplumsal ve ulusal kalkınmayı desteklemek hedefiyle başlattığımız projemiz bu anlamda bizler için yüksek yönem arz ediyor. Tüm bunların sağlanabilmesi için gençlerimizin sınai mülkiyet haklarını nasıl kullanabileceğini öğrenmesi hayati önem taşıyor. En büyük aracımız da eğitim. Önümüzdeki uzun ve zor bir yol var. Ancak bu rakamlar bizleri motive ediyor, güç veriyor.” açıklamalarında bulundu.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.